Rouwsieraden kopen in het verleden en heden

Rouwsieraden worden al eeuwen gedragen; in ieder geval kunnen we rouwsieraden terugvoeren naar de 14e eeuw. Rouwsieraden werden gemaakt in allerlei verschillende materialen waarbij eenvoud de boventoon voerde. 

Lange tijd heeft men gedacht dat de zgn. Momento Mori sieraden hetzelfde waren als rouwsieraden echter deze hebben een geheel andere betekenis. Bij Momento Mori sieraden wordt de drager ervan eraan herinnerd eens te moeten sterven. Deze ringen dragen minder vrolijke afbeeldingen zoals schedels en andere minder opbeurende zaken.

Rouwsieraden zijn van een andere orde ; zij zijn bedoeld om de herinnering aan de liefde van een overleden persoon levend te houden. 

Tegenwoordig worden rouwsieraden ook vaak gedragen ter herinnering aan een overleden dier. In feite zijn er 2 types rouwsieraden..... lees verder onder de afbeeldingen met links naa onze rouwsieraden.

      

Rouwsieraden met haar

Rouwsieraden met haar zijn staaltjes van echt vakmanschap alhoewel deze in de 18e en 19e eeuw meestal tot de zgn. huisvlijt behoorden. We zien prachtige exemplaren van rouwringen, broches, armbanden en oorhangers in de vorm van een rouwsieraad met de meest ingewikkelde vlechtpatronen die - als we deze heden ten dage nog zouden kunnen maken -  onbetaalbaar zouden zijn. Vaak werd het gevlochten haar voor deze sieraden aangebracht op een ivoren achtergrond en soms nog voorzien van een tekst of een inscriptie. 

Natuurlijk is deze kunst zoals zovelen in de vergetelheid geraakt maar buiten dat waren deze sieraden ook erg kwetsbaar. Ook tegenwoordig zijn er nog bedrijven die sieraden van paardenhaar maken ; bijzonder mooi om te zien echter omdat het haar blootgesteld staat aan contact met de omgeving zijn ook deze sieraden bijzonder gevoelig voor beschadigingen. 

RVS Ring.nl maakt moderne rouwsieraden waarin haar van overleden personen of huisdieren worden verwerkt. Echter de manier waarop wij rouwsieraden met haar maken verschilt nogal met de gebruikte methodes uit het verleden. Wij gaan uit van enkele eisen die de moderne mens stelt aan een sieraad.

  • Het materiaal moet in principe onverslijtbaar zijn dus geen goud of zilver maar RVS 
  • Het verwerkte haar dient beschermt te zijn voor beschadigingen en breuk
  • Het moderne rouwsieraad met haar moet dagelijks draagbaar te zijn
  • En last but not least : zoveel mensen zoveel wensen dus kleuren. Dit bereiken wij door gebruik te maken van edelstenen en halfedelstenen in allerlei kleurschakeringen. 

Rouwsieraden waarin crematie as is verwerkt.

Rouwsieraden met crematie as bestaan nog niet zo lang ; uit vroeger eeuwen zijn geen exemplaren bekend maar sinds het cremeren een vlucht heeft genomen en er meer crematie as wordt verstrooid in plaats van de as van een overledene te bewaren is ook de behoefte gegroeid bij nabestaanden om een stukje DNA van de overleden persoon met zich mee te dragen.  

Ik spreek hier over personen maar RVS Ring.nl maakt even zoveel rouwsieraden met as van mensen als sieraden met crematie as van huisdieren zoals honden, katten en paarden. Een urn op de kast wordt niet meer zoveel gedaan dus een onvergankelijk rouwsieraad met crematie as is een trend die al jaren in opmars is. 

Nog steeds zijn er mensen die kiezen voor een rvs ring, een gouden of zilveren exemplaar ( niet doen, want deze slijten) waarin een compartiment zit met daarin de as van de overledene. Persoonlijk zou ik mijn DNA niet zo bewaard willen hebben vandaar dat wij een heel andere methode kiezen.

Wij verwerken de as in zeer fijne stukjes edelsteen waardoor dit onderdeeluit gaat maken van een natuurlijk materiaal. Hierdoor is het sieraad niet direct als rouwsieraad te herkennen maar de drager ervan weet precies waar de as van zijn of haar overleden dierbare persoon of dier te zien is in de rouwring, hanger of oorhangers. Wel is het zo dat wij voor deze rouwsieraden edelstenen met een lichte of juist heel donkere kleur gebruiken. De keuze is uiteraar aan u . Voor rouwsieraden die de gedachte aan uw huisdier levend houden heeft men ook nog keuze om hier een typerend honden- katten- of paardensymbool bij te plaatsen. 

Natuurlijk kunt u voor rouwsieraden waarin haar is verwerkt of de assieraden ook kiezen om deze te laten voorzien van een insriptie. 

 

 

© 2020 - 2021 rvsring.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel